Зареждане...

Някои породни предразположености - 3

AMERICAN PIT BULL TERRIER

Babesiosis / Бабезиоза

Причинява се от протозоен паразит, който се пренася от кърлежи. Бабезиите проникват в еритроцитите и причиняват анемия. Кучетата, заразени с бабезиоза, могат да проявят голямо разнообразие от клинични признаци, вариращи по тежест от внезапен колапс със системен шок, до хемолитична криза (тялото атакува и унищожава червените кръвни клетки, наречено хемолиза), до бавно прогресираща инфекция с липса на явни клинични признаци.

 

  • В редица държави е отбелязан повишен процент на заболяването сред породата ( вкл. САЩ, Румъния, Австралия ).
  • В Румъния специално подобни наблюдения за повишен риск има сред т.нар. бойни породи

Parvovirus enteritis / Парвовироза

      Освен тази порода има наблюдения, че и някои други породи са с повишен риск             (Rottweilers, Doberman Pinschers, German Shepherd Dogs, Toy Poodles и Cocker Spaniels).  Някои проучвания сочат, че парвовирусният ентерит се среща 3 пъти по- често през месеците Юли, Август и Септември и 12.7 пъти по- често са диагностицирани неваксинирани животни с това заболяване, отколкото ваксинирани.

  • С повишен риск са кучетата от 6 седмична до 6 месечна възраст

Retinal dysplasia / Дисплазия на ретината

severe-retinal-dysplasia

Често непрогресивно заболяване, което се характеризира с точки, линии по ретината, понякога има прегъвания и дори може да се стигне до отлепване на ретината.

  • При породата се счита, че заболяването е на наследствена основа като се унаследява автозомно доминантно

 

Urolithiasis – cystine / Цистинови уролити ( бъбречни камъни )

Наследствено заболяване, причинено от нарушен метаболизъм на цистина. Открити са няколко начина на генетично проявление на заболяването - автозомно рецесивен- SLC3A1, автозомно доминантен-SLC3A1 & SLC7A9 и свързан с пола/реагиращ на андрогени.

  • Породата е със значително повишен риск
Някои породни предразположености - 3
  • Share