Зареждане...

Някои породни предразположености - 2

AMERICAN STAFFORDSHIRE
TERRIER

Aggression / Агресия

         - Описана е генетичната основа на агресията при тази порода

 Arrhythmia / Сърдечна аритмия

         - Породата е с най- висок процент ( 28.6% ) на суправентрикулартна аритмия сред изследваните кучета ( Полша; Noszczyk‐Nowak et al., 2017 )

 

Congenital heart disease / Вродена сърдечна болест

          - Включва различни вродени патологични състояния на сърцето ( аортна стеноза, пулмонална стеноза, дисплазия на митралната клапа и др.)

 

 Atopic dermatitis / Атопичен дерматит

Заболяването е кожно разстройство дефинирано като наследствено предразположение към развитие на сърбежни възпалителни кожни заболявания, свързани с IgE антитела, които обикновено са насочени към алергени от околната среда.

           - При породата симптомите най- често се срещат между 1 и 2 г. възраст

           - Често се срещат алергични реакции от храната

 

Demodicosis / Демодекоза

Паразитно възпалително заболяване причинявано от микроскопични кърлежи, за което се счита, че генетичните предразположености и имунологичните промени играят важна роля.

            - Описана е наследствена предразположеност при породата

            - В сравнение с други породи има много висок процент на развитие на генерализирана форма

 

 Hypothyroidism / Хипотиреоидизъм

При това заболяване се наблюдава намалено отделяне на тиреоидни хормони, което се изразява най- често в: намален метаболизъм; наддаване без повишаване на апетита; суха и чуплива козина, която лесно опада ( силно изтъняла космена покривка ); увеличена пигментация на кожата; летаргия без желание за движение; непоносимост към студ; забавен сърдечен ритъм и повишен холестерол в кръвта. По – рядко се наблюдават: т.нар. „трагичен изглед на лицето“, поради надебеляване на кожата на лицето; намаляване на либидото при мъжките; липса на разгонване и аборти при женските; сух кератоконюктивит; неболезнена куцота, влачене на крайниците и накланяне на главата.

            - Женските и младите кучета са предразположени към образуване на антитела към тиреоидните хормони, което обяснява и по- честия хипотиреоидизъм при породата

 

Babesiosis / Бабезиоза

Причинява се от протозоен паразит, който се пренася от кърлежи. Бабезиите проникват в еритроцитите и причиняват анемия. Кучетата, заразени с бабезиоза, могат да проявят голямо разнообразие от клинични признаци, вариращи по тежест от внезапен колапс със системен шок, до хемолитична криза (тялото атакува и унищожава червените кръвни клетки, наречено хемолиза), до бавно прогресираща инфекция с липса на явни клинични признаци.

             - Особено предразположени са чистопородните кучета и тези живеещи извън градовете

 

 Cranial cruciate ligament (CCL) disease / Болест на краниалната кръстосана връзка

Аналогична на предната кръстосана връзка на коляното при хората. Огромната разлика при кучетата е, че тук най- често се наблюдава постепенна дегенерация и изтъняване на връзката, докато при хората най- често е спортна травма. При кучетата е важна генетичната предразположеност.

Cruciate-photo

              - По- предразположени са кастрираните и възрастни животни

 

 Panosteitis (enostosis, eosinophilic panosteitis) / Паностеит

Заболяването се среща най- често при големи породи при подрастващите кученца между 5 и 18 месеца. Характеризира се с болка в дългите кости на крайниците. Етиологията на заболяването е неизяснена. Предполага се, че влияние има стресът, генетични причини, метаболизма, автоимунни компоненти. Инфекциозни причинители също са възможни, макар до този момент да не е изолиран нито един инфекциозен агент.

             - Най- податливи са младите мъжки индивиди

 

 Canine cutaneous histiocytoma / Кучешки кожен хистиоцитом

Доброкачествен кожен тумор с пролиферация на хистеоцити. Наблюдава се най- често при млади кучета, като понякога тумора може сам да регресира до пълно изчезване.

 

Lymphoma / Лимфом

Лимфомът е рак на лимфните възли и лимфната система. Този рак може да бъде локализиран в определена област или да се разпространи в цялото тяло.

 lymph-nodes-dog-2018-01scaler

Mast cell tumour (MCT) / Мастоцитен тумор

Мастоцитният тумор (MCT) е вид тумор, състоящ се от мастоцити ( вид бели кръвни клетки ). Туморите на мастоцитните клетки най-често образуват възли или маси в кожата, те могат да засегнат и други области на тялото, включително далака, черния дроб, червата и костния мозък.

            - Може да се появи във всяка възраст, но най- често е представен между 7.5 и 9 г. възраст

 

 Cerebellar degeneration / Дегенерация на малкия мозък

Един от първите признаци на дегенерацията на клетките на малкия мозък е загубата на координация. По- късно може да се прояви тремор, люлеене на тялото, широко позициониране на крайниците, залитане и падане ( напред или назад).

            - Подозира се, че унаследяването е автозомно рецисивно

            - При американската популация честотата е 1 на 400

            - Началото на заболяването обикновено е в рамките на 18 месеца до 9 години

 

 Severe subacute necrotizing encephalopathy (Leigh‐like syndrome) / Субакутна некротизираща енцефаломиелопатия

При заболяването се отчита намалени или липсващи нива на тиамин трифосфат. Смята се причинява от мутация в гена на тиамин транспортер 2 (SLC19A3). Характеризира се с некрози и кавитации в мозъчната тъкан.

            - Вероятно наследствено заболяване

            - Наблюдавано е при 17 кученца от 7 близки линии

            - 6 до 8 седмична възраст

 

 Retinal degeneration / Ретинална дегенерация

            - Генетично заболяване, което се унаследява автозомно рецисивно

 

 Hyperuricosuria / Хиперурикозурия

Характеризира се с повишени нива на пикочна киселина в урината. Това състояние може да причини образуването на камъни в пикочния мехур или бъбреците (уролити).

 

Prostate disorders / Заболявания на простатата

            - Включени нарушения на простатата: доброкачествена простата хиперплазия (45,9%), простатит (38,5%), абсцеси (7,7%), кисти (5,0%), неоплазия (2,6%)

            - Проучване при 72 300 мъжки кучета при френската популация

Някои породни предразположености - 2
  • Share