Зареждане...

Място за дискусии

Заедно с един от нашите партньори - https://www.forumnauka.bg/, отделихме едно малко кътче, където могат да бъдат обсъждани теми, въпроси, проблеми свързани с бездомните и не само, кучета.

Форумът, на който имам честта да съм един от основателите е най- големият форум за наука в България и би бил интересен, а и полезен за всеки който има афинитет към науката, всеки които би искал да научи нещо ново и интересно във всички сфери на науката и изкуството.

Място за дискусии

Вече има отворена тема, която касае не само нашия приют, а проблеми касаещи бездомните кучета като цяло:

 

"Да поговорим малко за бездомните, а и не само, кучета. За България това е огромен проблем, от който по мое мнение държавата леко е абдикирала, оставяйки решението му на общините. Да спомена на кое място е България примерно по честота на ехинококоза сред населението ( на 100 хил. души ).

Цитирай

По официални данни на Центъра по заразни и паразитни болести кам МЗ опаразитеността на хората е както следва: през 2006 год. са регистрирани 543 заболели от хидатидна ехинококоза граждани на Р.България, което е 6,28 на 100000 жители (6,28 % ооо), през 2007 495 заболели (6,24% ооо), през 2008 г. Заболелите са 422 (5,61% ооо), през 2009 г.- 368 (4,25% ооо) и през 2010 г. 325 (3,95% ооо). Данните за заболяемостта от ехинококоза в Европейските страни показват значително по-ниски стойности.

Както се казва отново ги разбихме- първи сме!

Връзката между тези данни и бездомните кучета е повече от очевидна. И това е само една част от проблема - другите обаче не мисля да ги изреждам. По стечение на обстоятелствата съм управител на един от приютите за бездомни кучета в България т.е. имам преки наблюдения върху някои процеси и нагласи, както и за състоянието на кучетат със стопани - за това по- натам. Та да се върна на общините - те трябва да имат определен бюджет, за да се справят с проблема, което трябва да стане по спусната от Министерство на земеделието и горите Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Въз основа на тази програма всяка община трябва да си направи собствена програма за овладяване на популацията + план за действие. Сами можете да си предтавите колко труд е това! И това е само една малка част и само една малка причина въпросните програми да не работят. Не вярвам някой да твърди, че въпроса с бездомните кучета е решен или е на път да бъде решен! Добре, по- големите общини ( разбирай областните центрове ) криво- ляво ще направят въпросните програма и план, ще отделят бюджет, някои може и отлично да се справят, организации разни също помагат доста особено в големите градове. Ами малките общини? Там нещата са НЕРЕШИМИ! Бюджетите, които могат да отделят са мижави, повечето дори нямат приюти. От там прииждат кучета към по- големите центрове, където уж всичко е решено... и се въртим, въртим в омагьосан кръг! Малките просто нямат ресурса и капацитета."

Можем да продължим дискусията тук: https://www.forumnauka.bg/topic/23146-priyut-za-bezdomni-kucheta/

 

 

  • Share